A4.1: Dezvoltarea de servicii de consiliere și orientare școlară și profesională pentru tineri și adulți
In cadrul acestei subactivitati se vor colecta de catre expertii consilieri implicati in furnizarea de servicii de consiliere si orientare, date despre cauzele abandonului scolar in comunitatile vizate de proiect, vor elabora planuri personalizate de interventie pentru fiecare participant la programul ADS, diferentiat, in functie de nevoi specifice si varsta.
Planurile de interventie vor contine masuri care sa conduca, de la caz la caz, la reintegrarea in sistemul de educatie sau la orientarea catre cursuri de formare profesionala, sustinere si motivare pentru fiecare persoana din grupul tinta. De asemenea, pe parcursul proiectului vor fi organizate 3 targuri de oferte educationale si profesionale, cu scopul informarii si consilierii, care sa sprijine cursantii la identificarea unor perspective viabile pentru gasirea unui loc de munca sau pentru continuarea studiilor. Informarea, consilierea si medierea pentru insertia pe piata muncii sau identificarea celor mai adevate masuri de sprijin educational si profesional. Tot in cadrul acestei subactivitati, expertii consilieri vor realiza un studiu care sa centralizeze cauzele abandonului scolar la nivelul judetului Galati, in special in randul minoritatii roma, al celor proveniti din grupuri dezavantajate socio-economic, al persoanelor cu dizabiltati, precum si masurile care au determinat participarea membrilor grupului tinta la activitatile proiectului.
Expertii consilieri vor colabora cu mediatorii comunitari pentru reusita demersului de sprijinire a cursantilor inscrisi in programul ADS.
Subactivitatea A4.1. se inscrie în tipul de activitati eligibile “Servicii de consiliere si orientare a carierei pe tot parcursul vietii”, ce sustine indeplinirea Obiectivului specific al Axei prioritare 6, O.S.6.4.Cresterea numarului de tineri care au abandonat scoala si de adulti care nu si-au finalizat educatia obligatorie, care se intorc in sistemul de educatie si formare, inclusive prin programe de tip A doua sansa si programe de formare profesionala.
Subactivatatea va fi gestionata in special de Partenerul CJRAE Galati, prin expertii consilieri, coordonati de Coordonatorul partener, in colaborare cu Coordonatorii de zona-din partea solicitantului.